Wat te doen bij ongeval?

Wat te doen bij een ongeval?

Of je nu bij een licht of zwaar ongeval betrokken raakt, een prettige ervaring is het nooit. Door de shock of stress weet je misschien niet meteen wat te doen. Daarom geven we je enkele tips om het hoofd koel te houden.

  1. Blijf eerst en vooral rustig en probeer de gevolgen van het ongeval in te schatten.
  2. Als er gewonden zijn, verwittig dan zeker de politie en eventueel de hulpdiensten.
  3. In de volgende gevallen roep je best altijd de politie erbij:
    • Je bent het niet eens met de tegenpartij over het invullen van het aanrijdingsformulier. Teken in dit geval ook nooit het aanrijdingsformulier.
    • Je bent het niet eens met de tegenpartij over de oorzaak en de omstandigheden van het ongeval.
    • Je hebt een vermoeden van dronkenschap bij de tegenpartij.
    • De tegenpartij is niet in orde met zijn of haar boorddocumenten (groene kaart, rijbewijs, …).
    • De tegenpartij beging een zware overtreding zoals rijden in een verboden richting, …
  4. Zijn er getuigen van het ongeval? Deze helpen de verzekeraar om de aansprakelijkheid te bepalen. Noteer daarom hun contactgegevens (naam, adres en telefoonnummer).
  5. Maak altijd foto’s van de plaats van het ongeval, de schade aan de voertuigen, remsporen, staat van het wegdek, … Bij voorkeur vlak na het ongeval, voordat de voertuigen verplaatst worden. Dit kan van groot belang zijn voor de schadeafhandeling.
  6. Vul het Europees aanrijdingsformulier (blauwe bundeltje) in en maak een duidelijke en volledige tekening. De situatieschets vermeld in rubriek 13 is vaak van doorslaggevend belang. Probeer de rijbaan en de wagens in hun ‘juiste verhoudingen’ te tekenen. Geef je rijrichting aan, teken je pinklicht als je deze op had staan, en besteed aandacht aan de exacte plaats van de voertuigen op het moment van de aanrijding. Duid ook wegmarkeringen en/of verkeerborden aan. Wees zo volledig mogelijk! Indien er een meningsverschil is over de gemaakte tekening op het aanrijdingsformulier, onderteken het aanrijdingsformulier dan niet en verwittig de politie. Beide partijen moeten het Europese aanrijdingsformulier ondertekenen.
  7. Rijd je voertuig niet meer? Verwittig dan de takeldienst via het telefoonnummer vermeld onderaan op je groene kaart.
  8. Bezorg ons tenslotte zo snel mogelijk het Europees aanrijdingsformulier.